Home » , , » Aktiviti di Malaysia Islamic Children’s Fair (MICF2016)

Aktiviti di Malaysia Islamic Children’s Fair (MICF2016)

MCIF 2016

Malaysia Islamic Children's Fair ( MCIF 2016)


Malaysia Islamic Children's Fair (MCIF2016) kali ini diadakan pada 2-4 Desember 2016 bertempat di Masjid Besi Putrajaya. Selain gerai jualan, terdapat pelbagai aktiviti yang diadakan sepanjang berlangsung MCIF ini. Diantara aktiviti cuti sekolah yang sempat kami sekeluarga sertai adalah :

Pelancaran Kit Seronoknya Membaca


Bersama Tuan Uneh

Diantara aktiviti didalam pelancaran ini adalah bengkel teknik berwarna oleh tuan UNEH , pertandingan mewarna dan pelancaran Kit Seronoknya Membaca oleh Puan Sarah Fauzi. Kit ini merupakan kit interaktif dan alat bantu mengajar yang menyokong anak- anak  berumur 2-7 tahun untuk belajar membaca.
Bersama di pentas Utama MCIF 2016

Teddy Bear Hospital


Booth ini dikendalikan oleh Islamic Medical Association of Malaysia Childs and Teens Super Team (IMACAT) . Anak-anak membawa bear dan soft toys untuk diperiksa . Program ini mendedahkan anak-anak prosedur kesihatan secara menyeronokkan dan didedahkan cara pemakanan yang sihat. Aktiviti adalah aktiviti percuma
Teddy Bear Hospital MCIF 2016

Bersama DIDI & FRIEND

Bersama DIDI

Program ini diadakan di pentas utama dimana watak-watak cerita Didi and Friend menari mengikut rentak lagu popular mereka dan juga berinteraksi dengan para peminat.


Workshop Robotik

UPSI Holding SDN BHD

Booth ini dikendalikan oleh UPSI . Anak anak didedahkan pemasangan robot yang menggunakan kuasa solar. Bayaran untuk setiap adalah sebanyak RM 2. Selepas pemasangan , robot diletakkan dibawah cahaya matahari untuk menguji operasi robot solar.
Pemasangan Robot

Aktiviti Lain

Memanah

Homemade Play dough
Diantara aktiviti lain yang sempat kami sertai adalah acara memanah dan juga bengkel membuat playdough sendiri. Alhamdulillah banyak aktivit yang dapat disertai sepanjang berada di MCIF 2016, Moga penganjuran Malaysia Children Islamic Fair lebih lancar dan sempurna di masa hadapan.Ringkasan video di MCIF 2016 adalah seperti berikut Malaysia Islamic Children's Fair (MCIF2016  )
mcif

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts